De nieuwe BMW M 1000 RR

De nieuwe BMW M 1000 RR

Pure racetechnologie voor de hoogste prestatievereisten in de motorsport en op de weg.

Met de nieuwe BMW M 1000 RR viert het eerste M model van BMW Motorrad gebaseerd op de S 1000 RR nu zijn wereldpremière. BMW Motorrad volgt de filosofie van de krachtigste letter ter wereld: M staat wereldwijd voor succes in de motorsport en de fascinatie voor performante BMW modellen, en richt zich tot klanten met bijzonder hoge eisen op het vlak van prestaties, exclusiviteit en individualiteit.

BMW Motorrad introduceerde eind 2018 al de succesvolle strategie voor het M modellenaanbod voor motorfietsen en biedt sindsdien M opties en M Performance Parts aan. Met de nieuwe BMW M 1000 RR – hierna kortweg M RR genoemd – viert het eerste M model van BMW Motorrad gebaseerd op de S 1000 RR (RR in het kort) nu zijn wereldpremière. BMW Motorrad volgt de filosofie van de krachtigste letter ter wereld: M staat wereldwijd voor succes in de motorsport en de fascinatie voor performante BMW modellen, en richt zich tot klanten met bijzonder hoge eisen op het vlak van prestaties, exclusiviteit en individualiteit.

Met een motorvermogen van 156 kW (212 pk), een DIN-leeggewicht van slechts 192 kg en een ophanging en aerodynamica ontworpen voor maximale prestaties op het circuit voldoet de nieuwe M RR aan de belangrijkste verwachtingen in het topsegment van de Superbikes.M RR viercilinder motor gebaseerd op de RR-motor voor de racesport. Meer maximumvermogen en hoger maximumtoerental.

De nieuwe M RR gebruikt een watergekoelde viercilinder-in-lijn motor op basis van de RR-aandrijving met BMW ShiftCam-technologie voor variabele kleptiming en kleplifthoogte die ingrijpend werd gewijzigd in de richting van een sportmotor. Hij haalt zijn maximumvermogen van 156 kW (212 pk) bij 14.500 t/min. Het maximumkoppel van 113 Nm wordt bereikt bij 11.000 t/min. Naast een maximumtoerental dat werd verhoogd naar 15.100 t/min beschikt de M RR-motor ook over doorgedreven technische optimalisaties zoals nieuwe gesmede zuigers met twee ringen van Mahle, aangepaste verbrandingskamers, compressie verhoogd tot 13,5, langere en lichtere titanium drijfstangen van Pankl, slankere en lichtere tuimelaars, volledig bewerkte inlaatkanalen met een nieuwe kanaalgeometrie en optimalisaties op de nokkenassen en inlaatzone. Het lichte uitlaatsysteem is ook gemaakt van titanium. De nieuwe M RR-motor is nog krachtiger dan de RR-motor in het toerentalgebied tussen 6.000 en 15.100 t/min, een bereik dat bijzonder relevant is voor de rijdynamiek van het circuit. De motor verliest echter allerminst zijn kwaliteiten als fascinerende krachtbron voor sportief rijden op landwegen.


M winglets en een hoge voorruit: later remmen en vroeger accelereren dankzij de aerodynamische neerwaartse druk met behoud van de maximumsnelheid.

De aerodynamica was een beslissend punt in de technische specificaties voor de ontwikkeling van de M RR. Naast een zo hoog mogelijke maximumsnelheid die absoluut noodzakelijk is om races te winnen, was er nog een doelstelling in de technische specificaties van de M RR: het contact van de wielen met de weg zo goed mogelijk verzekeren - vooral tijdens het accelereren. De M winglets aan de voorzijde van de bekleding werden ontwikkeld tijdens intensieve tests op het racecircuit en in de windtunnel van de BMW Group en zijn gemaakt van puur carbon. Ze zorgen voor optimaal contact tussen de wielen en de weg omdat ze aerodynamische neerwaartse druk produceren en dus extra wielbelasting naargelang de snelheid. De extra wielbelasting op het voorwiel gaat de neiging tot het maken van wheelies tegen, de tractiecontrole grijpt minder in, meer aandrijfkracht wordt omgezet in acceleratie en de bestuurder behaalt snellere rondetijden. Het effect van de winglets is ook merkbaar in bochten, en tijdens het remmen zorgt de neerwaartse druk ervoor dat er later geremd kan worden en dat de stabiliteit in bochten toeneemt.


Design van het rijwielgedeelte afgestemd op circuitgebruik door gewijzigde geometrie, geoptimaliseerde wiellastverdeling en verlengde instelbaarheid van het draaipunt van de swingarm.

Het rijwielgedeelte van de nieuwe M RR is gebaseerd op dat van de RR, waarbij het aluminium brugframe centraal staat. Het heeft een geoptimaliseerde 'upside-down'-vork en een herwerkte centrale veerpoot met blauwe veer en Full Floater Pro-kinematica. Het werd in de eerste plaats ontworpen om de best mogelijke rondetijden te behalen op het circuit. Het rijwielgedeelte van de M RR kan daarom zonder compromissen op het racecircuit gebruikt worden, maar weet ook te overtuigen met zijn kwaliteiten voor op landwegen. Er werd bijzondere aandacht besteed aan het optimaliseren van het rijgemak, de remwerking en de antisquatcontrole, evenals aan het gevoel van de bestuurder voor het voor- en achterwiel.
M remmen voor het eerst bij BMW Motorrad en standaard M carbonvelgen.

Met de nieuwe M RR is er voor het eerst een BMW motorfiets met een M rem – zoals de M wagens van BMW M GmbH. Ze werd rechtstreeks ontwikkeld op basis van de ervaring met de raceremmen van de racemachines van BMW Motorrad in het Wereldkampioenschap Superbike en biedt een maximale fadingstabiliteit en beheersbaarheid. Aan de buitenzijde hebben de M remklauwen een blauwe geanodiseerde coating in combinatie met het M logo. De M carbonvelgen vormen nog een hoogtechnologische component van de nieuwe M RR voor maximale prestaties op het circuit en de weg.


Instrumentenbord met perfect leesbaar tft-scherm van 6,5" en OBD-interface die kan worden gebruikt met activeringscode voor de M GPS-datalogger en de M GPS-laptrigger.

Het instrumentenbord van de nieuwe M RR heeft hetzelfde basisdesign als de RR en heeft een M startanimatie. Als onderdeel van de optionele uitrusting kan een activeringscode (onderdeel van het M Competition Pack) worden gebruikt om uitgebreid gegevensmateriaal ter beschikking te stellen voor het gebruik van de M GPS-laptrigger en de M GPS-datalogger (originele accessoires van BMW Motorrad) via de OBD-interface van het instrumentenbord.

Geboren om te racen: het M design en de dynamische vormtaal van de M RR wijzen op de ultieme prestaties op het circuit.

De nieuwe M RR benadrukt zijn race-DNA met de kleurencombinatie van Light White uni en de M Sport-kleuren in de basiskleuren lichtblauw, donkerblauw en rood. Andere kenmerken van de M RR zijn de motorafdekkingen in Granite Grey en de zwart gelakte brandstofklep.

Compromisloos op het vlak van design en technologie: de M RR met M Competition Pack.

Voor wie nog steeds niet tevreden is over de nieuwe M RR in standaarduitvoering biedt het M Competition Pack een fascinerende mix van stijlvolle componenten voor fans van racetechnologie en schoonheidsliefhebbers tegelijkertijd. Naast de M GPS-laptriggersoftware en de bijbehorende activeringscode omvat het M Competition Pack ook het M gamma van gefreesde onderdelen, het M carbonpakket evenals een zilverkleurige, 220 g lichtere swingarm, de wrijvingsgeoptimaliseerde, onderhoudsvrije en DLC-gecoate M Endurance-ketting en het Passenger Pack inclusief afdekking voor de zitverhoging.

De hoogtepunten van de nieuwe BMW M 1000 RR.

 • M RR viercilinder motor gebaseerd op de RR-motor voor de racesport. Nog meer maximumvermogen, een hoger koppel in de middelhoge toeren en een maximumtoerental van 500 t/min meer.
 • Vermogen van 156 kW bij 14.500 t/min en dus 4 kW meer dan bij de RR. Maximumkoppel van 113 Nm bij 11.000 t/min.
 • Nieuwe gesmede zuiger met twee ringen, 12 g lichter, aangepaste verbrandingskamer en compressie verhoogd tot 13,5. Bovendien zijn er slankere en lichtere tuimelaars.
 • Volledig bewerkte inlaatkanalen met nieuwe kanaalgeometrie en BMW ShiftCam-technologie om de kleptiming en de kleplifthoogte te regelen.
 • Titanium kleppen, aan de uitlaatzijde met nieuw veersysteem, slankere en 6% lichtere tuimelaars en geoptimaliseerde nokkenassen.
 • Zeer licht, compact motorblok met langere en 85 g lichtere titanium drijfstangen van Pankl voor een lagere wrijving en minder gewicht.
 • Antistuiterkoppeling zonder zelfbekrachtiging voor een optimale Launch Control.
 • Geoptimaliseerd gedifferentieerd inlaatsysteem met kortere inlaattrechters voor een geoptimaliseerde gasuitwisseling bij hoge toerentallen.
 • Nieuw, 3.657 g lichter uitlaatsysteem met uitlaatspruitstuk, voorste en achterste uitlaatdemper van titanium.
 • M winglets en een hoge voorruit: later remmen, vroeger accelereren en meer stabiliteit in bochten dankzij de aerodynamische neerwaartse druk met behoud van de maximumsnelheid.
 • Rijmodi “Rain”, “Road”, “Dynamic”, “Race” en “Race Pro1-3” en de nieuwste generatie van Dynamic Traction Control (DTC) en DTC-wheeliefunctie met sensorbox met 6 assen.
 • Twee instelbare karakteristieke gascurves voor een optimale respons. Motorrem met drievoudig instelbaar remkoppel in modus “Race Pro”.
 • Schakelassistent Pro om op en terug te schakelen zonder koppeling. Eenvoudige omkeerbaarheid van het schakelpatroon voor gebruik op het circuit.
 • Launch Control voor de perfecte start van de race en begrenzer voor de pitstraat voor een precieze snelheid in de pitstraat
 • Hill Start Control Pro om comfortabel te vertrekken op hellingen.
 • Design van het rijwielgedeelte afgestemd op circuitgebruik door gewijzigde geometrie, geoptimaliseerde wiellastverdeling en verlengde instelbaarheid van het draaipunt van de swingarm.
 • Geoptimaliseerde 'upside-down'-vork en herwerkte centrale veerpoot met Full Floater Pro-kinematica.
 • M remmen voor het eerst bij BMW Motorrad: de M RR met maximale remprestaties voor het circuit.
 • M carbonvelgen: stijlvolle hoogtechnologische onderdelen voor maximale prestaties op het circuit en de weg.
 • Instrumentenbord met groot, perfect leesbaar tft-scherm van 6,5", startanimatie met M logo en OBD-interface die kan worden gebruikt met activeringscode voor de M GPS-datalogger en de M GPS-laptrigger.
 • Lichte M accu, USB-laadpoort achteraan, krachtige LED-interieurverlichting, elektronische adaptieve cruise control en verwarmde handgrepen.
 • M design en dynamische vormtaal wijzen op de ultieme prestaties op het circuit.
 • M Competition Pack met M GPS-laptrigger en activeringscode, M gamma van gefreesde onderdelen, M carbonpakket, zilverkleurige, 220 g lichtere swingarm, DLC-gecoate M Endurance-ketting en Passenger Pack inclusief afdekking voor de zitverhoging.
 • Uitgebreide optionele accessoires en optionele uitrusting af fabriek.Terug naar overzicht